Emzirme döneminde beslenme bebeğin gelecekteki sağlığı ve anne sütü verimliliği için çok önemlidir. Hamilelikteki beslenme alışkanlığına emzirirken de devam edilmelidir. Değişik besin gruplarından beslenmeye ve öğün aralarında sağlıklı atıştırmalar yapmaya özen gösterilmelidir. Bebeğini emziren anne ne iki kişilik yemeli, ne de hızla kilo vermeye çalışıp diyet yapmalıdır. Emzirme sırasında normal kalori ihtiyacına ek olarak 300-500 kalori daha fazla beslenme yeterlidir. Bu ihtiyacı karşılamak üzere ek olarak, 1 su bardağı süt, bir yumurta veya 1 köfte kadar et, 1 ince dilim ekmek ve bir adet meyve eklemek yeterlidir.
Emzirme sırasında normal olarak kilo vereceksiniz.
İlk 4 ayda her ay yaklaşık 500 gram ile 1 kg arası kilo verilecektir. Ancak tartı kaybı açısından emziren anneler arasında büyük farklar görülebilmektedir. Ayda 2 kilodan daha fazla tartı kaybetmek doğru değildir.
Emzirme sırasında fazla sıvı ihtiyacınız olacaktır.
Her emzirme seansında bir bardak, yani 200-250 ml. su içilmelidir. Sütün sık aralıklarla sağılmasının süt üretimini daha olumlu etkilediği bilinmektedir. Emzirme döneminde kendinizi susamış hissettiğiniz zamanlar daha fazla olacaktır. Günde 2.5-3 litreye yakın sıvı almaya dikkat edilmelidir. İhtiyaç hissettikçe, yeterince su, bitki çayları, meyve suyu, ayran, komposto gibi sıvılar tüketilmelidir. Kompostonun şekerli yapılmasına gerek yoktur. Meyvenin kendi şekeri yeterli olacaktır.
İlaç almanız gereken bir durum olursa, mutlaka doktorunuza danışın.
Tıpkı gebelik döneminde olduğu gibi, emzirme döneminde de ilaç alımı konusunda dikkatli olmak büyük önem taşımaktadır. Besinler gibi, ilaçlar da anne sütü aracılığıyla bebeğe ulaşabildiğinden, bu konunun üzerinde titizlikle durulması gerekmektedir.
Emziren annenin kaçınması gereken gıdalar nelerdir?
Eğer, bebek aldığınız bazı gıdalara hassasiyet gösteriyor, emzirme sonrasında huzursuz oluyorsa, bir süre o gıdadan uzak kalmak denenmelidir. Bebeğin rahatladığı fark edilirse, emzirme süreci boyunca o gıdayı beslenmeden çıkarmakta yarar vardır. Ailede belli bazı gıda alerjileri varsa, bu gıdaları tüketirken de dikkatli olmak gerekmektedir. Kesin kanıtlanmış olmasa da, lahana, karnabahar, kuru baklagiller, soğan, sarımsak gibi keskin kokulu gıdalar sıkça suçlanmakta, bebekte gaz sancısını artırdığı ileri sürülmektedir. Böyle bir durum gözlemlenirse, bir süre bu gıdalardan uzak kalınmalıdır.
|
Diyetisyen Beyza Ulukan |