Mide Balonu


Obezite tedavisi için yoğun olarak tercih edilen yöntemlerden bir tanesi de mide balonudur. Endoskopik olarak sönük halde mide içerisine yerleştirilen ve sonrasında şişirilerek midede tokluk hissi yaratan ve bu sayede gıda alımını kısıtlayan bir uygulamadır.

Balonun varlığı nedeniyle tokluk hissi yaşayan kişiler, daha az gıda tüketmekte ve kilo vermeye başlamaktadır.

Mide balonu operasyonunda hastalara herhangi bir kesi atılmamaktadır bu nedenle ameliyatsız obezite tedavisi yöntemi olarak bilinmektedir.


Mide Balonu Nasıl Çalışır?

Midenizin iç hacminin belli bir bölümünü kaplayarak daha az yiyerek doymanıza yardımcı olur. Balon takılmadan önce maksimum yiyebildiğiniz miktarı balon takıldıktan sonra bir oturuşta yiyemezsiniz.

Mide balonunun diğer bir faydası aldığınız gıdaların mideden geçişini yavaşlatarak sizin daha uzun süre tokluk hissetmenize yardımcı olur.


Mide Balonu Kimlere Uygulanabilir?

Obezite tedavisinde oldukça yaygın olarak kullanılan, uygulanması kolay, etkin ve güvenilir bir yöntemdir.

Diyet ve egzersizle zayıflayamayan ve cerrahi gerekliliği olmayan fazla kilolu kişiler (obez olmayanlar)

Morbid obez hastalarda, bir miktar kilo kaybı sağlanarak ameliyat öncesinde anestezi ve cerrahi riskini azaltmak amacıyla obez hastalarda, ameliyat korkusu ve ameliyata engel durumlar olduğunda uygulanabilmektedir.

Mide balonu taktırma kararı, obez hastalardan farklı olarak kişinin kendisine bağlıdır. Acil ve hızlı kilo verme durumlarında tercih edilebilmektedir.


Mide Balonunun Avantajları Nelerdir?

  • Ameliyat gerektirmez.
  • Bu operasyon hızlı ve kolaydır.
  • İstediğiniz gibi kilo kaybına neden olur.
  • Bir diyet ve egzersiz programı ile birlikte kullanıldığında uzun süreli kilo kaybına neden olabilir.
  • Çoğu hasta toplam ağırlıklarının% 15 ila%20 ’sini kaybeder. Balon yerinde iken daha hızlı kilo verebilir ve daha az aç hissedebilirsiniz.

Mide Balonu Dezavantajları Nelerdir?

  • Bazı hastalar balonu tolere edemeyebilir. Bulantı ve kusma atakları, mide krampları ilk günler (3-7 gün) problem olabilir.
  • Asit reflüye neden olabilir o yüzden hastalar uzun süre mide asit düşürücü ilaç kullanması gerekir.
  • Midede en fazla bir seneye kadar kalabilir. Sonrasında çıkarılması gerekir
  • Balon çıktıktan sonra beslenme alışkanlığındaki değişiklikler sürdürülmez ise verilen kiloların geri alınma riski vardır.

Mide Balonu Nasıl Takılır?

Cerrahi bir yöntem değildir. İşlem anestezi altında hasta tamamen uyuduktan sonra endoskopi eşliğinde gerçekleştirilir. Öncelikle midenin iç yüzü incelenir. Midede balon yerleştirmeye engel bir durum olmadığı görüldükten sonra endoskop yardımıyla balon yerleştirilir ve balonun özelliğine göre belli ölçüde hava veya sıvıyla şişirilir. Midede kalma süresine ve balon içindeki sıvı miktarının ayarlanabilir olma özelliğine göre aynı amaca hizmet eden çeşitli balonlar modelleri bulunmaktadır. İşlemi gerçekleştirecek doktorunuz sizi bu konuda detaylı olarak bilgilendirecektir. İşlemden 12 saat önce yemek yemeyi, 6 saat önce de sıvı alımını durdurmalısınız. Balon şişirildikten sonra mide bulantısı olabileceği için buna uymak son derece önemlidir. İşlem yaklaşık 20 dakika sürmektedir. İşlemden sonra 1-2 saat gözlem altında kalacaksınız sonra evinize gidebilirsiniz. Bu işlem anestezi altında yapılacağı için sonrasında o gün araba kullanamazsınız. Mide balonuyla, cerrahi yöntemler kadar olmasa da etkili kilo kaybı sağlanabilir.


Balon Takıldıktan Sonraki Süreç Nasıl Geçer?

Balon takıldıktan sonra ilk günler kendinizi biraz konforsuz hissedebilirsiniz. Bazı hastalar gıda alımıyla mide bulantısı hissedebilir. Zaman zaman kusma atakları olabilir. Birinci haftadan sonra bu şikayetler geçer. İlk hafta açlık hissi baskılanır. İkinci hafta açlık hissi yavaş yavaş geri gelir. Ancak az yemekle doygunluk hissedilir. 3-6 haftalar arasında mideniz balona tamamen adapte olur ve daha fazla gıda tüketebilir hale gelirsiniz. Bu süreçte yeme alışkanlıklarınız düzeltmeye çalışmalısınız. Hızlı yememelisiniz, doygunluk hissi oluştuğunda yemeyi bırakmalısınız. Bu süreçte, yemek sonrası mide bulantısı ve hıçkırık gibi belirtiler olursa bu çok fazla veya hızlı yediğinizi gösterir. Sonraki haftalarda kilo vermenizin devam etmesi için yaşam tarzı değişiklikleri (egzersiz ve doğru beslenme alışkanlıkları) son derece önemlidir.


Mide Balonu Nasıl Çıkartılır?

Çıkarma işlemi, aynı şekilde mide balonu takılması işlemine benzer. Ağzınızdan midenize ince esnek bir teleskop (endoskop) yerleştirmeden önce boğazınızı uyuşturmak için lokal anestezik bir sprey kullanacaktır ve işlem sedasyon denilen anestezi altında yapılacak bu süreçte hasta uyuyacaktır. Daha sonra, ağzınızdan çıkarmadan önce onu söndürmek için balon doktor tarafından delinecektir.İşlem sadece yaklaşık 15 dakika sürecektir.