PRP, Trombositten Zengin Plazma adı verilen tedavi yönteminin kısaltılmış adıdır.
PRP uygulaması, herhangi bir nedenden dolayı hasar gören dokuların onarımını ve doğal hallerine dönmelerine sağlamak için yapılmaktadır. Vücudun kendi iyileştirme mekanizmasında, onarım süreci kanda bulunan ve ilgili bölgeye taşınan trombositler yardımıyla gerçekleştirilmektedir. Bu amaçla bu mekanizmada önemli bir rolü olan trombositlerin PRP yoluyla zenginleştirilerek, miktarın artırılması sonucunda onarım sürecini daha çok hızlandırılması ve daha etkinleştirmesi beklenir.
PRP Tedavisi Her Hastada ve Hastalıkta Faydalı Mıdır?
Tedavinin etkinliği için hasta seçimi çok önemlidir. Özellikle ilaç tedavisinin yetersi kaldığı erken evre dejeneratif hastalıklarda başarı oranı daha yüksek olarak bildirilmiştir.
PRP Tedavisi Hangi Ortopedik Hastalıklarda Kullanılır?
Tüm rejeneratif hastalıklarda kullanılmaktadır. En sık kullanım alanı diz, kalça gibi eklemlerde ağrıya yol açan eklem dejenerasyonları (artroz), dirsek, ayak bileği veya omuz ağrısına yol açan tenisçi dirseği, aşil tendiniti, omuz rotator kas tendiniti ve topuk ağrısına yol açan fasitlerdir.
Hangi Hastalara PRP Tedavisi Uygulanmaz?
Kanser hastaları, aktif enfeksiyonu olan hastalar ve yüksek doz kan sulandırıcı kullanan hastalarda kullanılmamaktadır. İlaç kullanmanızı gerektiren herhangi bir hastalığınız varsa hekiminizi bilgilendirmeniz gerekmektedir.
PRP Uygulaması Kaç Kere Tekrarlanmalıdır?
Bu konuda bir kesinlik bulunmamakla birlikte uygulanacak seans sayısı doktor tarafından hastalığın durumuna göre verilmektedir. Sıklıkla 3 seans yeterli görülürken bazı durumlarda daha az ya da fazla sayıda uygulamalar da önerilebilmektedir.
| |
Op. Dr. Cafer Ayata | Op. Dr. Ali Ulvi Üzümcü |